23 Mart 2008 Pazar

EKONOMİ

Hızla hayata geçirilen GAP Projesi, Ataş Rafinerisi ve sahip olduğu geniş hinterland sayesinde Mersin Limanı, Türkiye’nin en büyük limanı olma özelliğini taşımaktadır.

Kentin ticari açıdan önemi göz önüne alınarak, Türkiye’nin dört serbest bölgesinden en büyüğü burada kurulmuş. 785.000 metrekarelik bir alan üzerine kurulan Mersin Serbest Bölgesi, başta tekstil firmaları olmak üzere yaklaşık 459 şirkete ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca, Mersin–Adana karayolu üzerinde çimento,izolasyon,ziraii endüstri ürünleri,porselen,otomotiv yedek parça sanayisi ve ; cam, soda, gübre, tekstil, meyve suyu gibi sektörlerde faaliyet gösteren birçok önemli fabrika da bulunmaktadır.İlin ticaret hacmi yıllık 89.2 milyar doları bulmaktadır.Ülkenin en önemli ticaret ve tarım kentlerinden biridir.Özellikle tarımsal üretimiyle ülkenin en büyük tarım merkezidir.Sosyoekonomik gelişim sıralamasında ise Türkiyenin en gelişmiş 2. kentidir kişi başına düşen gayrisafimilli hasılat, ise ilde kişi başı 9.000 euro'dur bu özelliğiylede Ülkenin en zengin kentidir.Ayrıca Türkiyenin en önemli, iç turizm merkezidir.Özellikle yaz aylarında kente 6 milyon kişi giriş yapar.Pek çok yazlık siteler ve tatil köyleri sahil boyunca uzar.

Yat turizminin Doğu Akdenize kaydırılması amacıyla, uluslararası standartlara uygun 4, yat limanı projesi geliştirilmektedir. 500 yat kapasiteli Mersin Ana Yat Limanı tamamlanmış olup ihaleye çıkılmıştır. Şehrin kendi adıyla anılan üniversitesi,Mersin Üniversitesi,1992 yılında açılmıştır.Şu an bünyesinde 11 adet fakülte ve 11 adet meslek yüksekokulu ile 28.000 öğrenci barındırmakta olup, gelişmekte olan bir üniversitemizdir.İldeki bir diğer üniversite ise özel çağ üniversitesidir. Akdenizdeki tek özel üniversite özelliğini taşımaktadır.Ayrıca Odtü Okyanus Araştırma Merkezide Mersin Erdemli ilçesindedir.

Hiç yorum yok: